KLASSER & PRISER

IMMUNFÖRSVARS-
STÄRKANDE TIPS

Kära Yogini och Yogi

Just nu matas vi dagligen med information och desinformation om Coronaviruset.  Det är lätt att då känna sig både orolig och lite maktlös och svårt veta hur vi ska hantera oss själva och livet. Kanske den största faran med virusepidemier är just den oro och rädsla den skapar. Det sänker immunförsvaret om något – och det är kroppens egna immunförsvar som angriper och dödar virus bäst. 

Så här kommer inte lösningen på allt, men lite goda råd vad gäller immunhälsa från både Ayurvedan och Kundaliniyogan plus lite annat. Vi kan göra en hel del klokt för att stärka vårt immunförsvar och det skadar ju inte, oavsett vilka virus och bakterier vi kommer i kontakt med.

Vitaminer
Det finns en hel del näringsämnen som bidrar till ett normalt immunsystem, såsom A-, C- och D-vitamin, samt zink och selen. Ett forskningslabb skall nu börja testa C-vitamin mot Coronaviruset då det stärker immunförsvaret. Dessa vitaminer och mineraler hittar du på hälsokost och apotek.

Städa kroppen
Från Ayurveda vet vi att om vi håller våra kroppar så rena som möjligt på insidan och inte har en massa slaggprodukter som kommer från mat som vi inte tar upp eller smälter på ett bra sätt håller iv oss friskare. Slaggprodukter fungera som grogrund för virus och bakterier och bäst städa lite på insidan. Massor med olika varianter på detta kan hittas på nät och hälsokost.
 Ät lätt och varm mat och se till att magen fungerar optimalt. Mycket vatten som inte är iskallt är bra och börjar gärna med en kopp kokt varmt vatten på morgonen för att städa ut slaggprodukter.

Oljemassage och Ishnana-kalldusch
Sen är det toppen för immunförsvaret att göra en oljemassage på morgonen och från yogan lär vi oss att inget bostar immunförsvaret som en iskall dusch på morgonen. Kan kännas helt hemskt bara tanken på det, men efter att ha smörjt in dig med en skön olja, sesam, oliv, kokos mandel tex eller färdigblandad olja från Ayurvedan så kliver du in i en iskall dusch samtidigt som du masserar kroppen. Du går in och ut ett par gånger tills känslan kommer att bara vara kall inte genomfryst. Detta bidrar till en enorm genomblödning av hud och alla organ och värmer bokstavligen upp kroppen. Linda in dig i stor handduk direkt du kommer ut ur duschen eller klä på dig direkt för att hålla kvar värmen och effekten.

Näs och bihållesköljare (Neti) 
Från yogan och rekommenderas idag av både läkare och och naturläkare. Den är ett enkelt och tidstestat verktyg för personlig hygien som vem som helst med fördel kan använda. Näsan är kanske det organ som vi använder mest. Den har direkt kontakt med vår yttre omgivning. Näsan måste filtrera damm, pollen och många luftföroreningar som vi inte ser och ofta inte ens känner lukten av.
Renar successivt näsgångar och bihålor.
Avlägsnar föroreningar, damm, bakterier/virus, pollen mm från näsborrarna.
Har en slemreducerande och cirkulationsbefrämjande effekt.
Befrämjar långsiktigt avgiftning av hela kroppen.

Förkylningste

Tag en kopp kokt vatten (ca 2.5 dl).
Tillsätt 1/4 tsk mald ingefära, 1/8 tsk svart peppar och 1/2 tsk ajwainfrön.
Låt det dra ca 15 minuter. När det svalnat till 40 grader tillsätt 1 tsk honung och 2 tsk pressad citron.

Bra medel från Ayurvedan;  Finns att köpa på centret

Chayvan Prash/Ayu 1:        Örtpasta med mer än 50 olika örter som balanserar Vata, Pitta Kapha och matsmälningen samt stärker immunförsvaret.
Udana/ Ayu 22: örtpreparat som stärker lungorna
Triphala/Ayu 33: Stimulerar matsmältning.
Kapha Te:  Stärker immunförsvar
Vata, Pitta och Kapha, samt mognad Sesam olja.

Näsköljningskanna.

Här kommer två länkar till ett Yogapass och en supermeditation att göra hemma. Passet stimulerar immunförsvar och matsmältning och du gör den i ordning men kan alltid ta korta tider och då i samma proportioner. Om du vill göra tex hälften av tiden så gör det på alla  övningar.

Meditationen har använts framgångsrikt i många olika infektions sammanhang och kan varmt rekommenderas. Börja med 3 minuter och vill du arbeta uppåt i tid. Bästa effekt är att göra lite varje dag, men allt du gör gör är bra.
Går bra även med förkylning i kroppen med då inte mer än 16 minuter.

Yogapass;
https://www.3ho.org/3ho-lifestyle/health-and-healing/kriya-disease-resistance

 Meditation;
https://www.3ho.org/kundalini-yoga/pranayam/immune-system-booster-inner-sun

Vi lärare på centret finns här och kan också ge fler råd.

Vi önskar dig allt det vackraste denna vår!
Maja, Eleonor, Sofia och Carina